North West awards roll in for BDP

North West awards roll in for BDP

BDP’s Manchester Studio is celebrating after winning a hatful of awards for the design of the new £237m Alder Hey Children’s Hospital, in Liverpool.

BDP is the architect, landscape architect and lead consultant on the project and has created a world class healthcare facility for the city and wider region.

In the North West awards by architects’ professional body RIBA, the judges gave two awards out of seven available to Alder Hey, giving it the Sustainability award and Building of the Year award.

The judges’ noted:“A hugely complex brief and a short delivery timescale were handled superbly well by the design team.” The winners in the North-west go into the RIBA national awards process which ultimately leads to the shortlist for the national Stirling Prize.

In the region’s Royal Institute of Chartered Surveyors, Alder Hey won three awards - for Design through Innovation, and Community Benefit, as well as the Project of the Year award.  “Alder Hey Children’s Hospital is a remarkable, world-class building. I didn’t think it was possible to make a hospital a magical place, but Alder Hey has managed it,” said Will Rees, Judging Panel Chair.

At the NVTG Building Awards given by the International Federation of Hospital Engineering, the hospital gained a third place award.

The brief by Alder Hey Children’s NHS Foundation Trust called for a unique paediatric environment that, together with adjacent Springfield Park, would form an integrated Children’s Health Park. The design drew on BDP’s experience of schools and previous paediatric hospitals like the Royal Alexandra Children’s Hospital, Brighton, completed in 2007.

Ged Couser, Project Architect Director says: “The challenge set by the Trust’s design vision emphasised innovation, child-centred identity and clinical best practice. We’re delighted to have received these awards as set out to create a truly world class new hospital that will benefit the patients, their families and the staff who care for them for years to come.

“BDP worked closely with the Trust, their Children and Young People group and their families as the design to ensure that the final vision represented their own.”