H Porter & Sons team up with JDP to transform family business

H Porter & Sons team up with JDP to transform family business

H Porter & Sons, a sixth generation family-run funeral director, has completed a major renovation project to help meet growing demand for more modern services.

The Stourbridge-based independent funeral director partnered up with Johnson Design Partnership (JDP) to increase its office space, landscape its courtyard and completely refurbish its refreshment room.

The refreshment room can now cater for up to 60 people and has been designed to create a welcoming, comforting and light environment that provides a perfect space for coming together, and the courtyard has been renovation to provide a quiet space for reflection.

As part of the development, JDP had to overcome strict planning guidelines by creating a complete glass link and open brickwork feature where the old chapel meets the refreshment room.

“We have been growing steadily every year, thanks to people choosing our personal, family driven approach over the larger chains of funeral directors,” explained Lucy Porter, current owner of H Porter & Sons and great, great, great granddaughter of founder Richard.

“Our premises on South Road in Stourbridge needed expanding and we wanted to use the opportunity to modernise some of our facilities to make the experience as straightforward as it can be for our clients and to offer a complete funeral service from our premises.”

She continued: “Due to the historical nature of the adjacent church, we needed to enlist the support of architects JDP, who quickly brought into our ideas and produced designs that were sympathetic with the environment we work in and improved the way we delivered our service.”

The refurbishment follows a successful year for the firm, who recently expanded its team to 14 members of staff.

Matt Spinks, Director at Johnson Design Partnership, added his support: “This was a fairly challenging project, but one that has turned out exactly how Lucy and her husband Ben, who runs the day-to-day operations, envisaged.

“We spent a lot of time listening to them both and the type of environment they wanted to create, designing solutions that met planning guidelines but also worked both aesthetically and functionally.

“The refreshment room and landscaped courtyard provides a space for peaceful reflection and the new office space will improve communication and efficiency across the business.”

 

 

If you’ve enjoyed this article, click on the link below to sign up for more similar stories in your region. 

Bqlive BQB Sign Up Button WM